tirsdag 1. oktober 2019

Deep adaptation.

Tankevekkande. Artikkel av gode Chr Bjørke på NRK. HER.

Klimaendringane kan ikkje stoggast, krisa vil kome. Det som gjeld er å førebu seg på livet etter krisa.

Jo, eg har tenkt det same sjølv. Moderne livsstil er bunde opp med seg sjølv, på ein måte. Arbeid, tenkemåtar, vanar, kjensler, relasjonar, ideal, metafysikk, infrastruktur, natursyn, konsum etc. etc. etc.

Tilbake til naturen, og mon om vi ikkje vil finne attende til Gud der.

Lat oss be:

Kjære Gud, vår Skapar og Far, tilgje oss for vårt uvit og vår store synd. Eg takkar deg for naturen, for Kviteseid og Vest-Telemark, for familie og vener, for kultur og så mange gode ting. Takk for du gjev oss alt vi treng for livet. Gje oss visdom. I Jesu namn. Amen.


2 kommentarer:

 1. Amen til den bønnen!
  Jeg leste artikkelen. Det slo meg at jeg alltid har håp, for Gud er der, og det vil han være gjennom alt det som vil skje. Jeg ble sittende i går kveld og la assosiasjoner komme. En salme som dukket opp var «Løftene kan ikke svikte», med refrenget: »Himmel og jord skal brenne, høyder og berg forsvinne, men den som tror skal kjenne, løftene svikter ei»

  Det er ingen motsetning ti å leve rimelig ansvarlig i forhold til ens eget bidrag til forurensning, men jeg har ikke panikk eller frykt. Jeg vil fortsatt stå opp og glede meg over alt det vakre, over kjærlighet og gode dager. Jeg vil fortsatt arbeide og skape ting.

  Gud har kontrollen, og der er i siste instans han som lar ting skje på de kosmiske plan. Vi har blitt forespeilet at denne jorden en dag vil gå under i profetier, men det er ikke slutten. Vi vet vi en dag vil dø , men det er heller ikke slutten.

  Kanskje har jeg en naiv tiltro til Gud, men den holder.

  SvarSlett
 2. Ja, det er godt med ei slik sunn og balansert tru. Finst vel ingen "fasit" her, heller "visdom". "Frykte Herren er opphavet til visdom", javel. Og så myntast det ut i alt mogleg av livssituasjonar og observasjonar om folkeliv og natur og kultur.

  Ja, takk for kommentaren.

  SvarSlett